Milioane de locuri de muncă urmează să dispară, iar motivele sunt clare: progresul tehnologic ne va costa scump
Automatizarea și tehnologizarea proceselor din companii este inevitabilă, așa a fost dintotdeauna. Din păcate pentru foarte mulți angajați, problema este că pandemia de Covid-19 nu a făcut decât să accelereze tranziția către roboți și, implicit, desființarea unor locuri de muncă.
Un raport realizat de Federația Patronală Concordia atrage atenția asupra impactului progresului tehnologic asupra pieței forței de muncă, iar veștile nu sunt deloc bune. Milioane de locuri de muncă vor dispărea în următorii ani și, în cel mai optimist caz, se vor transforma în cu totul altceva, detaliu care înseamnă cursuri de reorientarea profesională pentru mulți angajați.
Ce este Revoluția 4.0 în câmpul muncii și ce impact are în România
Deși se vor pierde milioane de locuri de muncă la nivel global din cauza adopției de noi tehnologii, Confederația Patronală Concordia a încercat să afle ce impact vor avea aceste transformări asupra pieței din România, ce abilități vor avea nevoie românii ca să supraviețuiască în câmpul muncii.
Din câte se pare, cele mai afectate domenii de această transformare sunt sectorul auto și domeniul exploatării de petrol și gaze. Este evident de la această oră că cele două industrii încorporează o serie de factori ce influențează schimbarea. Ca referință, pentru industria auto, bateriile electrice şi mobilitatea hibrid, conectivitatea şi digitalizarea şi criza semiconductorilor sunt o parte dintre trendurile care generează transformarea modului în care se munceşte, iar pentru sectorul petrol şi gaze îmbătrânirea forţei de muncă, fluctuaţiile de preţuri şi decabornizarea sunt printre motivele principale.
„Deşi destul de familiarizaţi cu importanţa în creştere a impactului tehnologic în industriile lor, angajaţii nu sunt pe deplin conştienţi de impactul acestuia la propriul loc de muncă. Aproape două treimi (64%) dintre angajaţi ştiu cât de importantă e tehnologia, dar doar 5% dintre lucrătorii intervievaţi au fost de acord că industriile lor ar putea avea nevoie de mai puţini angajaţi pentru a performa. Conform studiului, 6 din 10 angajaţi apreciază schimbării tehnologice ca fiind necesare şi că implementarea lor se face într-un ritm potrivit. Totuşi, mai mult de o treime (35%) simt că ritmul este prea rapid şi mai puţin de 10% (în principal în industria petrolului şi gazelor) cred că este cumva prea lent”, subliniază sursa citată.
Una peste alta, odată cu tehnologizarea, în industria auto vor fi cele mai afectate locurile de muncă din domenii precum Logistică, Întreținere și Controlul Calității. În industria de petrol și gaze, abilităţile care vor avea o pondere din ce în ce mai mică sunt cele legate de ascultarea activă, coordonare, controlul calităţii, analiză, gândire critică şi persuasiune care vor genera schimbări în operaţiunile de suport şi administrative, în expediţie şi rafinărie. Pentru a trage aceste concluzii, au fost intervievați 109 manageri din cele două industrii și 1713 angajați, concluzia principală fiind că 96 de ocupații se confruntă cu un potențial risc de dispariție, din cauza revoluției digitale.